Eerlijkheid maakt slechte fraudeurs

Nummer 13
Zie hier, mijn blog nummer 13. Een dag te laat online. Zal ik het op het ongeluksgetal gooien of zal ik gewoon eerlijk zijn en zeggen dat ik het deze week gewoon erg druk heb? Ik ga voor die laatste optie. Deze week ben ik veel bezig geweest met mijn reguliere werk, waardoor het blog in het verdrukkingshoekje terecht is gekomen. Mijn excuses hiervoor, bij dezen alsnog geplaatst.

Persoonlijke visie
Elk succesvol bedrijf heeft een visie, dus waarom zou je er niet een voor jezelf maken? Een aantal jaren geleden heb ik bij &Samhoud de training Persoonlijke visie gevolgd. Vier trainingsdagen ging ik, met een select groepje collega’s, aan de slag met mijn talenten, wensen en doelen. Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat kan ik? Wat wil ik en hoe kom ik daar? Gezien er tegenwoordig bijna continue een reorganisatie aan de gang is op mijn werk, is het handig om te weten welke richting ik uit wil. Een richting waar ik zelf ook vrolijk van word. Dus tijd om mijn Persoonlijke visie uit de kast te plukken.


Verbazingwekkend
Gewapend met een stofdoek rolde ik de papieren sheets, die ik toen gemaakt had, uit. Verbazingwekkend genoeg blijken mijn wensen en doelen na al die tijd niet gewijzigd te zijn. Schrijven, werk gerelateerde studies en nog wat persoonlijke doelen. Voor mij is dat een bevestiging dat ik nog steeds op de goede weg zit, ondanks dat ik de visie niet op de muur heb geplakt. Met hier en daar een kleine wijziging is hij weer zo goed als nieuw en dit keer hang ik hem wel op.

Hoger doel
In de training gingen we uit van een hoger doel, dat we allen in ons leven nastreven. Door creatieve opdrachten, diepgaande gesprekken en vooral veel lol haalden we ons doel in het leven weer naar boven. Als kind lijkt het vaak zo duidelijk – ik word acteur, prinses of astronaut – maar naarmate je ouder wordt verdwijnt die droom vaak. Dit ten gunste van “degelijke” beroepen, omdat de maatschappij of je ouders, of wie dan ook dat van je verlangt. Paulo Coelho schrijft hierover in De alchemist (aanrader), waarin een jonge herder besluit zijn droom achterna te gaan. Wat volgt is een lange reis, in afstand en tijd, waarin de herder veel over zichzelf en zijn droom leert. Belangrijk in dit verhaal is, is dat je datgene doet waar je voor op de wereld bent gezet. Nu klinkt dat misschien wat zweverig, maar je kunt het ook vertalen in ‘doen waar je plezier in hebt en waar je goed in bent’. Mijn hogere doel is een licht (inspiratie) zijn voor mijzelf en anderen. 


Gewaagd doel
Bij dat hogere doel horen ook gewaagde doelen. Wat wil ik bereiken? Het gewaagde zit erin dat je het doel niet te makkelijk maakt. Is het te makkelijk dan is het geen uitdaging en haal je er weinig voldoening uit. Een te ambitieus doel kan er dan weer voor zorgen dat het je boven de pet gaat en je je motivatie verliest. Het is dan ook belangrijk om je doelen met zorg uit te kiezen en een stappenplan op te zetten. Een andere voorwaarde is dat de doelen die je jezelf stelt passen bij de talenten en kwaliteiten die je hebt. Wil je hoogleraar wiskunde worden, dan schiet het niet echt op als je geen wiskundeknobbel hebt. Wanneer je eerlijkheid als een van de belangrijkste kernwaarden ziet, dan is het niet handig om een carrière als fraudeur of politicus te starten.  


Kernwaarden
Deze week heb ik me dus in mindere mate met schrijven beziggehouden. Wat ik wel heb gedaan is mijn persoonlijke visie afgestoft en nieuw leven ingeblazen. 

Hoger doel:
Ik wil een licht zijn voor mijzelf en anderen. 

Gewaagd doel:
Ik ga een boek schrijven en hiervan minimaal 2000 exemplaren verkopen.

Kwaliteiten:
Ik heb inlevingsvermogen, ik ben fantasierijk en ik ben creatief.

Kernwaarden (waar ik voor sta):
Ik ben rechtvaardig, ik ben betrokken en ik ben eerlijk.

De cirkel is rond
En zo is de cirkel weer rond. Ik ben eerlijk. De vertraging in het posten is dus niet te wijten aan het ongeluksgetal, maar aan mijzelf. Afgestoft en wel hangt mijn persoonlijke visie nu aan mijn deur te pronken, zodat ik mijn focus niet verlies. Alle toekomstige beslissingen die ik moet nemen zal ik eerst langs mijn kernwaarden en doelen leggen. Past het in het plaatje en is het leuk? Ja? Dan ik ga ervoor. 
Heb jij ook een doel? En hoe werk jij daarnaartoe?

Volg NR Soferet en geef een like!
Ontvang nieuwe blogs per email:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *