Reading challenge 2018, welke boeken lees jij komend jaar?

Lezen dus…

Sinds een paar jaar heb ik mijn passie voor lezen (en schrijven) weer helemaal teruggevonden. Als kind al spaarde ik al mijn zakgeld op, om er in de zomervakantie een dikke stapel boeken van te kopen. Het ene exemplaar na het andere verslond ik, met een voorkeur voor alles wat Stephen King was. Avonden zat ik bij het licht van de lantaarnpaal verstopt achter mijn gordijnen, om toch vooral nog één hoofdstuk uit te lezen. En toen begon het echte leven. Studeren, werken, sociaal leven en nog meer werken. De boeken verstoften en verdwenen uit beeld. Tot die ene dag in 2015, toen ik besloot het schrijven weer op te pakken. Bij het googelen naar een goede quote ter inspiratie kwam ik er een tegen van mijn held King: “If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. There’s no way around these two things that I’m aware of, no shortcut.”Tja, tegen die wijze woorden kan ik niet ingaan. Dat wordt lezen dus…

Schrappen

Daar zat ik dan. Fulltimebaan, diverse hobby’s, een verslaving aan spannende films en series op tv en nu ook nog een stapel nieuwe boeken. Wat ga ik schrappen om tijd te creëren? Werken in ieder geval niet. Apart van het feit dat een inkomen om te leven noodzakelijk is, is mijn werk veel te leuk om te schrappen.Mijn hobby’s dan? Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van mijn lessen Hebreeuws. Die volgde ik om makkelijker met mijn vrienden in Israël te kunnen praten. Erg goed ben ik er nooit in geworden, omdat ik vooral de wondere wereld van de grammatica in gestuurd werd en dat nu net iets is dat mij niet ligt. Daarnaast ben ik een hele luie leerling wat betreft woordjes stampen. Geef me een conversatie en ik pak het zo op. Leer me regeltjes en geef me huiswerk en je bent me helemaal kwijt. Zangles? Daar blijft iedereen van af. Een uurtje in de week thee drinken en knuffelen met Miss B., de hond van mijn lieve juf Esther, zijn mij heilig, alsook de fijne gesprekken die de juf en ik hebben. Geen therapeut kan daar tegenop. Oh ja en het zingen natuurlijk ook 🙂 Tv kijken kan absoluut minder, ook al is dat een bezigheid die me weinig energie kost, wat met mijn me/cfs soms het enige is dat nog draagbaar is op een moeilijke dag. 

Challenge

Met uitgestippeld wat minder, sneller en efficiënter kan, werd het tijd om te borgen dat ik ook daadwerkelijk bleef lezen. De eerste maanden was het een warm bad waar ik indook. Hoe kon ik in hemelsnaam vergeten zijn hoe ontspannend het is om een boek in te duiken? Al die jaren vol excuses dat het te druk was om te lezen, hoe stom kon ik zijn? Toch was deze openbaring alleen nog niet genoeg om er een gewoonte van te maken. Enter de Hebban reading challenge 2017. Een voorzichtige 30 boeken nam ik mijzelf voor. Langzaamaan leefde ik van boek naar boek. De boekenplank zuchtte onder het gewicht van de juweeltjes die ik vast kocht voor mijn te-lezen-stapel. Maximaal 20 kilo stond er als waarschuwing bij het monteren. Ik kan je vertellen dat ik, na het opstapelen van het dubbele gewicht, toch wat zenuwachtig werd en visioenen kreeg hoe de plank midden in de nacht, naast mijn bed, zou instorten. De boeken van manlief, die in de grote boekenkast naast het bed stonden, moesten het veld ruimen. Planken vol boeken grijnzen mij nu toe als ik de slaapkamer binnenkom. Een plank met gesigneerde exemplaren, een plank met geleende exemplaren en de rest met nog-te-lezen-exemplaren. Mijn nachtrust is er een stuk op vooruit gegaan nu het instortingsgevaar is geweken.

Bijhouden is ook een uitdaging

Aan het einde van het jaar kwam ik erachter dat ik had verzuimd om mijn boeken netjes aan te vinken op de webpagina van Hebban. Oei, heb ik nu wel mijn quota wel gehaald? Gelukkig was ik ook weer actiever gaan Twitteren en Facebooken, waardoor ik alle gelezen boeken weer terug kon vinden. Exact 30 boeken! Challenge accomplished. Op naar de Challenge voor 2018. Ik hou het, heel saai, weer op 30 boeken. Wat kan ik zeggen? Werken neemt nu eenmaal tijd in beslag en naast lezen, wil ik ook blijven schrijven en een sociaal leven lijkt me ook wel fijn, want waar haal ik anders inspiratie voor het schrijven vandaan? Op de planning staan dus 30 boeken, maar ook 60.000 woorden. Die laatste haal ik uit het schrijven van mijn blogs en de recensies die ik voor Books and Bubbles schrijf. Ik noem heel voorzichtig ook de thriller die ik aan het schrijven ben, Yao Shi (Chinees voor 14). Iets met een restaurant, een spookachtige verschijning en verdwijnende gasten. Normaal schrijf ik alleen korte verhalen, maar het leek me een leuke uitdaging om een heel boek te schrijven. Dat blijkt overigens toch best een hele kluif en een doel van ongeveer 60.000 woorden (magic number) werkt bij mij toch wat verlammend. Om het verhaal er toch te laten komen heb ik het aantal woorden maar losgelaten. Ik laat het verhaal zelf wel bepalen uit hoeveel woorden het wil bestaan. Wie weet verras ik mijzelf nog eens.

Verrassingen

Inmiddels staat mijn teller op 9 en start ik straks, voor ik ga slapen met boek nummer 10. Dit jaar probeer ik, naast het op volgorde lezen van de werken van Stephen King, ook wat meer variatie aan te brengen in wat ik lees. Als ik onderstaand mijn lijstje eens bekijk lukt dat al aardig:
1.     Carrie                                              Stephen King
2.     Waiting for Godot                           Samuel Beckett
3.     The Shining                                     Stephen King
4.     De Zoetzure smaak van dromen      Sun Li
5.     Salem’s Lot                                      Stephen King
6.     Mensen zonder uitstraling                Jente Posthuma
7.     Did you see Melody                         Sophie Hannah
8.     Negendoder                                      Ule Hansen
9.     De Flirtcursus                                   Laura de Koning
10.  Rage                                                 Stephen King


In januari heb ik flink gewerkt aan mijn leesuitdaging. Februari wordt mijn schrijfmaand en in maart staan er een aantal zaken op werkgebied ingepland. Zo hou ik het lekker overzichtelijk. Ik kijk alweer uit naar april, welke weer in het teken van lezen komt te staan. In de kast staan genoeg boeken klaar om te lezen. Omdat ik het moeilijk vind om te kiezen welke ik eerst wil lezen, heb ik mijn nieuwe boeken allemaal laten inpakken als cadeautje. April wordt dus een maand vol verrassingen.


Welke boeken hebben jullie dit jaar al gelezen en welke staan er nog op de te-lezen-lijst?  

Volg NR Soferet en geef een like!
Ontvang nieuwe blogs per email:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *