Redacteuren zijn net kappers

Ik heb een visie
Gisteren ben ik bij de kapper geweest. Gewapend met twee foto’s van dames met kapsels die ik ambieer. De een wat netter en zakelijk, de ander wat speelser en enthousiast. In mijn gedachten had ik de twee samengevoegd en zag ik mijzelf al vele complimenten in ontvangst nemen voor mijn nieuwe coupe: Claire Underwood (*House of Cards) meets Meg Ryan.

Wat er allemaal niet kan
Ik liet de kapster de plaatjes zien. Ik wilde graag het kapsel van Claire maar dan met de speelse laagjes en plukjes van Meg. En ik wilde een schuine lok. Vol vuur legde ik wat ik in gedachten had. Nog voor ik uitgesproken was stortte ze een koude douche over me heen. Ik kan niet je haar zo knippen dat het automatisch in plukjes valt. Ik kan niet een schuine lok maken vanwege je kruin. Ik kan niet… zonder dat je er zelf iets aan doet. En oh ja, je haar is droog en dood.
Bedremmeld staarde ik naar het verwaterde kapsel dat achterbleef na haar tirade.

Ik heb een visie
Het kostte me even een seconde om de föhn door mijn hersens te wapperen en mijn haar weer te fatsoeneren. Hoezo kan het niet? En ja natuurlijk moet ik met de haardroger er doorheen om het op te poefen. Droog en dood? Dat is toch echt jullie kostbare shampoo en spoeling die ik gebruik. Doe mij maar een extra voeding met een warme handdoek en knip het daarna toch maar zoals ik gevraagd heb.

Weet wat er voor jou werkt
Kappers zijn over het algemeen deskundig en kunnen goed vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat niet handig is. Het is dan ook van harte aan te bevelen om naar ze te luisteren.
Maar… ook kappers hebben zo hun eigen visie en die hoeft niet per se met die van mij overeen te komen. Ik ben uiteindelijk degene die er mee over straat gaat, dus ik beslis.
Uit ervaring weet ik dat die schuine lok makkelijk kan en die laagjes ook. Verder is het prima als zij mijn haar snijdt in plaats van knipt. Dat heeft niet mijn voorkeur, maar als ik daarmee het beoogde resultaat krijg, ga je gang.

Redacteuren zijn net kappers
Wanneer je jouw manuscript instuurt naar een redacteur, dan krijg je hem steevast terug met een overload aan aantekeningen, verzoeken tot wijziging en doorgehaalde passages. Net als kappers die aangeven wat je beter niet kunt doen. Het is goed om alle opmerkingen serieus te overwegen.
Wees eerlijk naar jezelf. Het is jouw kapsel waar het over gaat, maar wat er in je hoofd goed uitziet kan in de realiteit leiden tot een groene gloed over je blonde lokken.

Kappers hebben er baat bij dat jij er goed uit ziet. Net zoals redacteuren er baat bij hebben dat jouw verhaal goed in elkaar steekt. Hou dus vast aan jouw visie én werk samen aan die spetterende bestseller.

Was getekend Claire Underwood-Ryan

Volg NR Soferet en geef een like!
Ontvang nieuwe blogs per email:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *